Цієї зими у різних районах Чернігівщини спостерігали великі зграї чубатих пташок, яких у наших широтах можна спостерігати тільки взимку, при чому кожного року різні популяції. Це – омелюхи.
У період залицянь самець пропонує самці ягоду або інше частування. Якщо самка його приймає, то птиці створюють пару.Птахи мають шалений апетит. А враховуючи те, що взимку можливості харчування обмежені, омелюхи з’їдають практично будь-які ягоди, які залишились на деревах чи кущах, практично ковтаючи їх цілими. Якщо кількість з’їдених ними ягід завелика, у шлунках цих пташок починається бродіння, що впливає на їх поведінку. Вони, певною мірою, стають дезорієнтованими і цілими зграйками вони можуть падати на землю. Така особливість цих птахів стала відома відносно недавно, а до того, коли бачили лежачих на землі омелюхів, - це вважалось поганим знаком.
Омелюх звичайний поширений на всіх континентах південніше за субарктичну зону.Ця пташка перебуває під охороною Бернської конвенції.
За інформацією Мезинського національного природного парку,wikipediа .